Archeologische sites

Griekenland en Turkije een bakermat van oude culturen

In beide landen is erg veel te zien. Er is legio aan oude tempels van diverse culturen gelukkig bewaard gebleven. De hoeveelheid aan archeologische sites is zo overgeweldigend dat je soms niet weet waar je moet beginnen of welke archeologische sites je moet kiezen. Zie hieronder een soort van klassificatie van verschillende archeologische sites. We proberen van 1.000 jaar terug naar het verre verleden te gaan. We willen ook benadrukken dat onderstaand overzicht absoluut geen compleet beeld geeft van alle bestaande culturen en bijhorende vondsten.

Armeens

Vooral te herkennen aan de centraalbouw met het gebruik van friezen met diverse afbeelding uit scènes van de bijbel.

Vroegchristelijk

Vooral in Turkije zijn veel vroegchristelijke elementen te vinden in het landschap. Denk daarbij aan grotkerken en oude kloosters die stammen uit de 4e eeuw.

Romeins

Veel aanwezig in Turkije en Griekenland. Vaak nog voor een groot gedeelte intact qua straatplan. Gebouwen wel vaak vervallen.

Grieks

Ook veel aanwezig in Griekenland, Italië en Turkije. Vooral de zuilen en het fronton zijn vaak indrukwekkend.

Lyciërs

Dit was een zeevolk dat rond 1.200 voor Christus leefde. Ze zijn vooral bekend van de rotsgraven die veelvuldig in West Turkije zijn te vinden.

Hittietisch

Het Hittietische rijk bestond ongeveer tussen 1.700 en 1.200 voor Christus. Het aantal sites is beperkt en daarom extra bijzonder om te zien.

Prehistorisch

Uiteraard is het aantal prehistorische sites zeldzaam en daarom bijzonder om te bezoeken. We hebben het hier over opgravingen van 12.000 (!) jaar oud.