Archeologische sites
Griekenland en Turkije een bakermat van oude culturen
In beide landen is erg veel te zien. Er is legio aan oude tempels van diverse culturen gelukkig bewaard gebleven. De hoeveelheid aan archeologische sites is zo overgeweldigend dat je soms niet weet waar je moet beginnen of welke archeologische sites je moet kiezen. Zie hieronder een soort van klassificatie van verschillende archeologische sites. We proberen van 1.000 jaar terug naar het verre verleden te gaan. We willen ook benadrukken dat onderstaand overzicht absoluut geen compleet beeld geeft van alle bestaande culturen en bijhorende vondsten.
Armeens
Vroegchristelijk
Vooral in Turkije zijn veel vroegchristelijke elementen te vinden in het landschap. Denk daarbij aan grotkerken en oude kloosters die stammen uit de 4e eeuw.
Romeins
Veel aanwezig in Turkije en Griekenland. Vaak nog voor een groot gedeelte intact qua straatplan. Gebouwen wel vaak vervallen.
Grieks
Lyciërs
Dit was een zeevolk dat rond 1.200 voor Christus leefde. Ze zijn vooral bekend van de rotsgraven die veelvuldig in West Turkije zijn te vinden.
Hittietisch
Prehistorisch
Uiteraard is het aantal prehistorische sites zeldzaam en daarom bijzonder om te bezoeken. We hebben het hier over opgravingen van 12.000 (!) jaar oud.