Turkije 2022

Archeologische sites

Van preshistorie tot de Romeinen.

We hebben diverse bekende sites bezocht:

Perge

Romeinse en Hellinistische overblijfselen. De torens zijn Hellinistisch. Verder bevindt er op de site een Romeins theater, een fontein, hippodrome, een Agora en diverse burgerpanden. Veel van de resten geven nog een goed beeld hoe het vroeger eruit zag.

Karatepe

Dit is een fort van de Hittiten uit de 9e eeuw voor Christus. Het is gelegen op een heuvel vlakbij een meer. Bij het blootleggen zijn twee ingangen gevonden. Beide ingangen hebben reliëfen met inscripties van Phoenissche en Hititische hiërogliefen.

De site was het gefortifiseerde verblijf van de Hittische koning van Adana. De tekeningen op de stenen beelden offers, jachten en feestscènes uit. Er zijn duidelijk invloeden zichtbaar uit Assyrische culturen en het oude Egypte. Echt een aanrader, omdat dit bijna nergers anders is te vinden.

Nemrut Dağı

Gebouwd door koning Antiochus I Epophanes, die regeerde van 64 tot 38 voor Christus. De terrassen met de beroemde enorme grote hoofden zijn puur gebouwd ter verering.

Ani

Vlak bij Armenië bevindt zich de ruïnestad Ani. De site heeft belangrijke Armeense resten. Zo zijn er nog resten van diverse kerken, een kathadraal, een moskee en verdediggingsmuren te zien.

Dara

Een oude Romeinse site met een uitgestrekte 'necropolis'. De uitgehakte rotsen diende als een begraafsplaats.

Verder zijn er ook nog een oude brug en cistern te vinden. Oude verdedigingstorens maken het geheel helemaal af.

Voor meer informatie klik op onderstaande knop:

Gobekli Tepe

Dit is de oudste site die we hebben bezocht. Ze denken dat de site meer dan 12.000 jaar (!) oud is. Er is slechts 1.5% opgegraven.

De ruines bestaan vooral uit T-stenen die in een ovaal staan. In het midden staan stenen die rechtop staan en een hoogte bereiken van 4 meter.

Voor meer informatie klik op onderstaande knop:

Naast bovenstaande bekende attracties hebben we ook minder bekende sites bezocht:

Side

Ook in Side behoorlijk wat Romeinse resten. Denk hierbij aan de tempel van Apollo en Athena en het Vespasiaanse monument.

Hasankeyf

Een oude stad die volledig is verplaatst in verband met de bouw van een stuwmeer.

Perrhe

Een Romeinse ‘necropolis’ met vele graven. Ook is er nog een wijnperserij te zien.

Çavuştepe

Een oud Urartiaans fort op een berg. Stamt uit de 8e eeuw voor Christus. Mooi uitzicht vanaf de site, waarvan niet zoveel meer over is.