Exeptionele monumenten

Moskeeën

In Turkije zijn uiteraard veel moskeeën te vinden. De bouwstijlen zijn daarin verschillend en de ouderdom van de moskeeën verschilt ook.

 

In Griekenland zijn echter ook moskeeën te vinden. Vaak stammen deze uit de 15e en 16e eeuw, de aanwezigheid daarvan is een overblijfsel van de Ottomaanse overheersing.

 

Moskeeën hebben vaak een vaste indeling. Vaak is de binnenplaats voorzien van een fontein en meerdere mausolea. Grenzend aan de binnenplaats is vaak een college, ziekenhuis, keuken en ‘han’ gevestigd.

Het is mogelijk om een moskee te bezoeken, daarbij dien je wel aan een aantal voorschriften te houden. In de moskee is ook altijd een ‘mihrab’ en een ‘minbar’ te vinden. De ‘mihrab’ is een nis die de richting van Mekka aangeeft. De ‘minbar’ is de plek waar de iman de preek geeft.

Kerken & kloosters

Deze zijn er in overvloed. Turkije is immers de bakermat van het Christendom. Na de reizen van de apostelen vanuit Israël is het Christendom in het vroegere Turkije geïntroduceerd.   Vandaar dat er in Turkije nog vele kerken en kloosters aanwezig zijn die zijn gebouwd vlak na de jaartelling. Zo hebben we diverse kloosters en kerken bezocht die zijn gebouwd in het jaar 400.   Ook Griekenland heeft een eeuwenoude traditie op het vlak van het Christendom. Ook daar zijn vele kerken en kloosters die kunnen worden bezocht. Zowel in Griekenland als Turkije wordt door gelovigen vooral het Orthodoxe Christendom aangehangen.

Poorten en stadsmuren

Deze zijn veel te vinden in zowel Turkije als Griekenland. Veel staan nog overeind en zijn vaak honderden of zelfs duizenden jaren uit. Veelal nog in goede conditie en erg imposant om te zien.